جلسات خانگی قرآن بستری مناسب برای ترویج فرهنگ قرآن و سبک زندگی قرآنی است که به دور از تشریفات و بهصورت مردمی برگزار میشود، در همدان از دیرباز این جلسات فعال بوده و است؛ با توجه به ساماندهی که اخیراً در سطح کشور در زمینه ثبت این جلسات صورت گرفته تعداد یک هزار و ۲۰۰ جلسه فعال در همدان به ثبت رسیده است.
بهمنظور معرفی فعالیتهای برخی از جلسات خانگی قرآن فعال، با مسئول برگزاری جلسات خانگی قرآن در روستای هیزج قهاوند گفتوگویی صورت گرفته است که مشروح آن را در زیر میخوانیم:
لطفا ضمن معرفی خودتان بفرمایید که در زمینه قرآنی چه اقداماتی در روستای شما انجام میشود؟
رقیه جعفری، اهل روستای هیزج از شهرستان قهاوند و برگزارکننده جلسات قرآنی در این روستا هستم. این روستا یک هزار نفر جمعیت دارد، شغل اهالی روستا اغلب دامداری و کشاورزی است. همچنین ۲۸ حافظ یک تا جزءهای بالاتر و چهار حافظ کل در این روستا هستند.
جلسات قرآن روستای ما از سالهای ۱۳۷۴ بهمنظور ارتباط و انس با قرآن در قالب روخوانی و فهم قرآن کریم شکل گرفت، جلسات حفظ نیز از سال ۱۳۹۴ در روستا آغاز شد و جلسات خانگی قرآن در روستا هم از سال ۱۳۹۸ فعالیت خود را آغاز کرده است. این روستا یک خانه قرآن به نام خانه قرآن نورالمهدی دارد.
در ماه مبارک رمضان یک محفل قرآنی ویژه برگزار شد در این برنامه، از اهالی روستا که در زمینه قرآنی فعال بودند تقدیر شد و جوایزی به آنها اهدا شد. در این برنامه که با حضور آقای جهانآرا و خانم داوودی از مسئولان قرارگاه جلسات خانگی قرآن استان برگزار شد، حدود ۱۸ تا ۲۰ میلیون تومان هزینه شد که تمامی این هزینهها توسط خود اهالی روستا تأمین شد.
در مناسبتهای مختلف از جمله اعیاد، برنامههای مختلفی از سوی این جلسه قرآن در سطح روستا برگزار میشود. از سال ۱۳۸۸ در مسجد جامع روستا برنامه معنوی اعتکاف برگزار میشود که امسال حدود ۶۶ نفر در دو گروه در این برنامه معنوی شرکت کردند. به تازگی هم سه روستای اطراف به این طرح اضافه شدند.
در مورد جلسات خانگی روستای هیزج بفرمایید.
قبل از تشکیل جلسات خانگی چند کلاس قرآن فعال در روستا داشتم که در آن روخوانی، روانخوانی و تجوید دنبال میشد؛ سرگروههای جلسات خانگی همان مربی آن کلاسها هستند که بحمدالله خیلی خوب توانستند این جلسات را فعال نگه دارند.
شرکتکنندگان در این جلسات همه از اهالی خود روستا و از همه قشر روستا از دانشآموزان ۹ ساله تا بانوان میانسال و سالمند هستند. جلسات خانگی قرآن سهشنبه هر هفته بهصورت ثابت در خانه قرآن این روستا برگزار میشود.
چه فعالیتهایی توسط اهالی روستا بهواسطه جلسات قرآنی شکل گرفته است؟
مردم روستا قلکهایی را برای صرف امور خیریه به نام امام زمان(عج) در منازل خود پُر میکنند و آن را به همروستاییهای خود که درگیر مشکلات مالی هستند هدیه میکنند. بهطور مثال در این زمینه مشکلات دختر بیسرپرستی که در بیمارستان بود و هزینه درمان را نداشت و دختری که او هم بیسرپرست بود و هزینه تأمین جهیزیه را نداشت، با این کمکها حل شد. همچنین سرویس بهداشتی مسجد روستا هم به تعمیرات نیاز داشت که همگی این امور خیریه با همکاری مردم روستا و بهواسطه جلسات قرآنی انجام شد.
برنامه شما برای ارتقای فعالیتهای قرآنی در سال جدید چیست؟
برای نوجوانان و دانشآموزان روستا جلسه قرآنی ویژهای همراه با برنامههای متنوعی و جذاب درنظر گرفته شده که نوجوانان هم بسیار استقبال میکنند. پایگاه بسیج روستا هم قرار است کلاس صوت و لحن را که دورهای تخصصیتر است را برگزار کند و مربی این دوره از همدان در جلسات حضور پیدا میکند.
صحبت آخر
از روحانی روستا آقای علیرضا قاسمی که مجری طرح زندگی با آیهها در ماه رمضان در روستا بود تشکر میکنم، این روحانی در همه مراسم و مناسبتها همراه اهالی روستا هستند.